Bolani

Bolani: Afghaanse Afghaanse “samosa”

Bolani: Afghaanse Afghaanse “samosa”

Ingrediënten:

voor het deeg:

  • 600 g tarwebloem
  • 200 ml lauwwarm water
  • 1 tl zout
  • 1 el olijfolie

voor de vulling:

  • 2 grote preien
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper
  • 1 tl chilivlokken

verder:

  • olie voor het bakken of frituren

Bereiding:

  1. Meng de bloem en het zout. Voeg 1 el olijfolie toe.
    Voeg terwijl je kneedt beetje voor beetje het water toe. Kneed tot het deeg zacht en soepel is.
  2. Voeg wat extra bloem toe als het deeg te nat is en wat water als het deeg te hard of te droog is. Maak een bol van het deeg.
    Doe wat olie in een kom en rol er de bol deeg door. Bedek de kom met plastic folie en laat het deeg enige tijd rusten.
  3. Verwijder het bovenste harde groene gedeelte van de preien, niet alle groen dus. Snijd de preien in dunne ringen. Doe ze in een vergiet en spoel ze met koud water.
  4. Verwarm 2 el olijfolie in een koekenpan en bak er op middelhoog vuur de preiringen in. Voeg zout, peper en chilivlokken toe.
    Bak de prei ongeveer 10 minuten, zodat de groente zacht is en het nodige vocht is verdampt.
  5. Verdeel het deeg in 12 stukken en maak er bolletjes van.
    Druk de bolletjes met de vlakke hand wat plat en rol ze met een deegrol verder uit tot dunne deegcirkels.
  6. Verdeel de vulling over de helft van de lapjes deeg tot aan 2 centimeter van de rand. Bestrijk de rand met behulp van je vingertoppen of een keukenkwastje met water. Vouw de helften zonder vulling over de helften met vulling, zodat je halve cirkels krijgt. Druk de randen stevig tegen elkaar.
  7. Verhit een laag olie (ca 2 cm) in een middelgrote pan en frituur er de bolani goudbruin in. Draai ze een keer om. Als de olie goed heet is, is 1 minuut frituren per kant voldoende.
    Je kunt ook een beetje olie in een pan doen en er de bolani aan beide kanten in bakken. Deze bereidingswijze vindt steeds meer ingang.