Mantu  – Afghaanse “dumplings ‘

Bereidingstijd: 75 minuten
Aantal personen: 2

Mantu – Afghaanse “dumplings ‘

Ingrediënten:

  • 200 gr rode linzen
  • 2 el olie
  • 4 teentjes knoflook
  • 1½ tl kurkuma
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1½ tl gemalen koriander
  •  1½ tl zwarte peper
  • 200 gr tomatenblokjes in blik
  • 600 ml water
  • 5 el Turkse yoghurt
  • 1 tl gedroogde munt
  • peper en zout
  • 3 uien
  • 300 gr gehakt
  • ½ jalapenõ, gesnipperd
  • 5 gr verse koriander
  • 1 pakje wonton deeg velletjes (10cm x10 cm)

Bereidingswijze:

  1. Was de rode linzen, verhit 2 el olie in een pan met dikke bodem en voeg daar 1 teentje geperste knoflook aan toe. Voeg vervolgens 1 tl kurkuma, 1 tl paprikapoeder, 1 tl gemalen koriander, 1 tl zwarte peper en 2 el tomatenblokjes toe. Roer door elkaar en laat het geheel 1 min. koken zodat de smaken goed vrijkomen. Voeg water en linzen toe en kook de linzen in 20 à 25 minuten gaar.
  2. Meng de yoghurt met 1 teentje geperste knoflook, gedroogde munt en breng op smaak met peper en zout. Zet het mengsel in de koelkast.
  3. Snipper de uien en 2 teentjes knoflook, verhit 1 el olie in een pan en fruit de knoflook en ui aan. Voeg het gehakt toe met ½ tl kurkuma, ½ tl gemalen koriander en ½ tl zwarte peper. Breng op smaak met zout en jalapenõ. Haal het gehakt van het vuur wanneer dit goed gaar is en laat het afkoelen in een kom. Snijd de koriander en meng door het gehakt.
  4. Vul elk wonton velletje met 1 el afgekoeld gehakt, bestrijk met een natte vinger alle randen van het velletje en vouw de hoeken naar binnen en duw alle lucht eruit. Plak vervolgens de dichtst bij elkaar liggende hoeken aan elkaar. Leg de gevulde wonton velletjes in de stoompan. Herhaal deze stap tot het gehakt op is.
  5. Laat de mantu’s 8 à 10 minuten stomen. Serveer de mantu’s met de warme rode linzen saus en zelfgemaakte yoghurtsaus.