Abgoosht – Iraans lamsvlees met kikkererwten

Khoresht Ghormeh Sabzii

Khoresht Ghormeh Sabzii

Ingrediënten 4 personen

  • 500 gram lamsvlees in blokjes (kies vlees met een klein vetrandje)
  • 1 blik kikkererwten
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 uien in kwarten gesneden
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 chilipeper
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • boter of olie
  • peper en zout

Bereidingswijze:

Verhit boter of olie in een braadpan. Breng in de waterkoker wat water aan de kook.

Bak het vlees kort aan. Voeg warm water uit de waterkoker toe tot het vlees onderstaat. Doe de kikkererwten, kruiden, ui, knoflook en chilipeper erbij. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat alles sudderen met de deksel op de pan. Hoe langer de schotel opstaat, hoe beter de smaken zich vermengen. Reken minstens een uur. Giet indien nodig nog een beetje extra warm water erbij, de schotel moet nat blijven! Voeg een kwartier voor het opdienen de tomatenpuree toe.
De volgende dag smaakt deze stoofschotel nog lekkerder!

Serveertip

  1. Dien op met turks brood, rauwe uiringen en gesnipperde peterselie.
  2. Iraniers gieten de ab (het stoofvocht) in een apart bord en stampen de gusht (het vlees en de kikkerwten) tot een dikke prak. Ze leggen wat van het mengsel op het brood, dopen dat in het stoofvocht en leggen daarop tot slot nog wat ui en peterselie.
  3. Als je het gerecht op z`n Iraans wilt eten, met de schotel heel lang hebben gesudderd zodat het vlees bijna uit elkaar valt.
  4. Vooraf wordt vaak een yoghurtgerecht geserveerd, bijvoorbeeld mast-e musir (yoghurt met knoflook) of mast-e khiar (yoghurt met komkommer).