Ingrediënten

  • 125g kippendijfilets
  • 125g kipfilets
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie van goede kwaliteit
  • 1½ tl zout
  • 1½ tl gemalen zwarte peper
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 grote teen knoflook, fijngehakt
  • 40g basterdsuiker
  • Saffraandraadjes samenknijpen
  • 100 g gedroogde abrikozen, fijngehakt
  • 80 g koude ongezouten boter, in kleine blokjes gesneden
  • 1½ tl heldere honing
  • 2 middelgrote scharreleieren, plus 3 eidooiers gemengd met een beetje water
  • Klein bosje verse koriander, fijngehakt
  • Klein bosje verse platte peterselie fijngehakt
  • 15 vellen filodeeg

Bereidingswijze

  • Hak de kip fijn met een keukenmachine
  • Verhit de olijfolie in een hapjespan met deksel en bak de kip al roerend goudbruin. Voeg het zout en de zwarte peper toe en strooi de ui en knoflook erover (zo stomen de ui en knoflook en verbranden ze niet). Dek af met een deksel en roer 10-15 minuten niet totdat de ui vocht begint af te geven.
  • Verwijder het deksel, voeg de suiker, saffraan en abrikozen toe en roer regelmatig. Meng er na 12 minuten 50 g boter en honing door.
  • Breek de 2 eieren in een kleine kom en klop kort, roer dan door het kipmengsel tot alles goed gemengd is. Breng over naar een dienblad (of twee dienbladen) om af te koelen.
  • Eenmaal afgekoeld, meng je de gehakte kruiden erdoor. Smelt de resterende boter en laat het bezinken. Als er zich witte vaste stoffen bovenop vormen, schep ze er dan af met een lepel. Verwarm de boter vlak voor het bakken nog een keer.
  • Snijd elk filovel in de breedte in stroken van 3 x 10 cm breed. (Als je een scherpe keukenschaar hebt, leg de vellen dan in lagen en snijd ze in 1-2 delen.) Leg 3 reepjes filodeeg in lagen en borstel er eidooier tussen. Doe 1 eetlepel van de vulling in de hoek aan één uiteinde en vouw vervolgens de hoek van het filodeeg over de vulling in een hoek van ongeveer 45 graden om aan het uiteinde een ruw driehoekig pakketje te maken. Neem de andere hoek van het filodeeg en vouw het om in een hoek van ongeveer 45 graden, behoud de driehoekige vorm. Blijf het deeg van de ene naar de andere kant vouwen om te eindigen met een driehoekig pakketje. Vouw het uiteinde van het filodeeg dicht en sluit af met een beetje eigeel. Herhaal met de overige reepjes tot het mengsel op is (zie tip).
  • Verwarm de oven voor op 200°C/180°C hetelucht/gas 6. Leg de briouats op een bakplaat en bestrijk ze met de gesmolten geklaarde boter. Bak 5-8 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Serveer de briouats warm of gewoon warm.