Tahdig (ته‌دیگ), een heel makkelijk recept voor krokante saffraanrijst uit Iran, wordt traditioneel als hoofdgerecht geserveerd. Je hebt alleen rijst, boter en een dosis saffraan nodig om je zelfgemaakte Tahdig te maken.

Het kan in verschillende vormen bereid worden en bereid worden met aardappelen, aubergines, diverse groenten, yoghurt… een recept dat unaniem geliefd zal zijn bij jong en oud!

Tah betekent in het Perzisch “bodem” en Dig betekent “pot”, letterlijk “de bodem van de pot”. Van de vele Iraanse recepten is de rijst-tahdig niet het enige gerecht dat Iraniërs graag knapperig maken op de bodem van hun pan: ze passen deze kookmethode ook toe op spaghetti of zelfs lavashbrood om een vergelijkbare textuur te verkrijgen.

De grootste moeilijkheid en de magie van Tahdig ligt in 2 slagen van de toverstaf: ten eerste moet je een gouden rijst krijgen zonder deze te verbranden en ten tweede moet je erin slagen je pan om te draaien op een bord om je Tahdig te plaatsen zonder hem te breken…

Aarzel niet om je Tahdig op Instagram te posten met de tag #irancuisine of in de comments zodra het gelukt is.

Varianten van Tahdig

Er zijn voornamelijk gewone Tahdig-rijstrecepten, maar houd er rekening mee dat er verschillende varianten van Tahdig zijn om het nog lekkerder te maken:

Aardappel Tahdig: voor mensen met een verlangen naar troostmaaltijden. Onmogelijk om niet verzadigd te raken na rijst en gegrilde aardappelreepjes!

Lavash brood tahdig: Een heerlijke variant van de klassieke rijst tahdig, makkelijker en sneller te maken.

Spaghetti Tahdig: Voor liefhebbers van pasta werkt de Tahdig ook prima als je je spaghetti wilt opfrissen!

Tahchin Morgh, een smakelijk Tahdig-recept met kip: Voor liefhebbers van gevogelte zal dit recept voor gearomatiseerde rijst bedekt met kip en Tahdig uw smaakpapillen verrukken!

 

Ingrediënten

1 kom Basmatirijst of Thaise rijst

Volgens uw smaak Zout

Naar jouw smaak Saffraan

50g Boter

 

Bereidingswijze

Was de rijst meerdere keren in schoon water totdat het water doorschijnend wordt.

Vul een kom met water en een snufje zout en laat je rijst er 30 minuten in weken om al het zetmeel uit de rijst te verwijderen.

Kook water met grof zout en kook de rijst 7 tot 8 minuten zodat deze niet helemaal gaar is en krokant blijft. Om het koken te stoppen, spoel je de rijst af met koud water.

Los in een kleine kom de saffraan op in 3 eetlepels heet water tot het water gekleurd is.

Smelt de boter in een snelkookpan of koekenpan en voeg het saffraanwater toe.

Spreid een laag rijst uit op de bodem van de pan, druk deze goed aan en herhaal de handeling met de rest van de rijst.

Dek de deksel af met een schone theedoek en plaats de deksel op je pan.

Kook de rijst 40 minuten op zeer laag vuur, de theedoek zal het vocht uit de rijst opnemen.

Zodra de rijst gaar is (je hoort de rijst knetteren), keer je de pan om op een bord alsof je een cake uit de vorm haalt, en pas op dat je je zelfgemaakte Tahdig niet breekt.

 

Het enige wat je hoeft te doen is het meteen op te dienen, want hoe heter je Tahdig, hoe lekkerder het zal zijn!

Je kunt je Tahdig aankleden met geplette pistachenoten en zereshk (berberis) voor decoratie!

Ons advies: geniet van je Tahdig met een zeer verfrissend glas Dough!