Gevulde dadels zijn een Marokkaans snoepje dat traditioneel wordt geserveerd tijdens de ramadan en bij speciale gelegenheden.

Sinaasappelbloesemwater en kaneel worden gebruikt om de amandelspijsvulling op smaak te brengen. Als je wilt, kun je het oranjebloesemwater vervangen door citroenschil. Sommige Marokkanen verdelen de pasta en kleuren deze in verschillende kleuren zoals groen, rood, blauw en geel. Garneer de gevulde dadels naar wens met kristalsuiker, stukjes walnoot of zelfs een beetje geraspte kokos.

Selecteer stevige, taaie dadels.

Ingrediënten

  • 150 gram (1 volle kop) amandelen
  • 60 gram suiker
  • 1/4 theelepel gemalen kaneel
  • 1 1/2 eetlepel oranjebloesemwater
  • 1 eetlepel ongezouten boter, gesmolten
  • Dadels van 500 gram (1 pond).

Optioneel:

  • 2 druppels kleurstof, meer naar smaak
  • 1/4 kopje walnootstukjes, voor garnering
  • 1/4 kop geraspte kokosnoot
  • 1 theelepel gemalen kaneel, voor garnering
  • Kristalsuiker, voor garnering

Bereidingswijze

  • Stappen om het te maken
  • Verzamel de ingrediënten.
  • Blancheer en schil de amandelen.
  • Breng wat water aan de kook in een kleine pan.
  • Voeg de amandelen toe en laat een minuut of twee koken.
  • Haal de amandelen van het vuur en giet af.
  • Terwijl de amandelen nog warm zijn, verwijdert u de schil door afzonderlijke amandelen tussen uw wijsvinger en duim te knijpen.
  • Laat de ontvelde amandelen afkoelen.
  • Maak de amandelspijs.
  • Verwerk de amandelen, suiker en kaneel in een keukenmachine tot de amandelen een poederachtig mengsel zijn dat vochtig genoeg is om in te pakken.
  • Voeg het oranjebloesemwater en de boter toe en blijf verwerken tot er een gladde pasta rond het mes ontstaat.
  • Haal de pasta uit de processor en verdeel en kleur de pasta desgewenst door een druppel of twee kleurstof in elke portie te kneden.

 

  • Vul de dadels.
  • Rol kleine cilinders amandelspijs van dezelfde lengte als je dadels, maar slechts ongeveer 1/3 van de diameter.
  • Neem een dadel, maak een verticale snede die diep genoeg is om de pit te verwijderen, maar niet zo diep dat de dadel doormidden wordt gesneden.
  • Gooi de pit weg, plaats een cilinder amandelspijs en druk de zijkanten van de dadel stevig rond de pasta, terwijl een deel van de pasta zichtbaar blijft.
  • Herhaal met de resterende dadels en amandelspijs.
  • Garneer de dadels
  • Dit is een optionele stap; je zou een van de volgende methoden kunnen proberen of creatief zijn en je eigen methoden bedenken:
  • Bedek de blootgestelde pasta met een stuk walnoot, geraspte kokosnoot of een lichte hoeveelheid kaneel
  • Rol de gevulde dadel door kristalsuiker
  • Kerf de blootliggende amandelspijs in met de botte kant van een schilmesje en rol de dadel vervolgens door de suiker.
  • Bewaar de gevulde dadels in een luchtdichte trommel in de koelkast. Breng ze voor het serveren op kamertemperatuur.
  • Genieten!