Mantu is een van de meest populaire Afghaanse gerechten en wordt veel gebruikt bij bijeenkomsten en ceremonies. Je kunt het ook in veel Afghaanse restaurants vinden. Mantu is een Afghaanse ravioli gevuld met rundvlees en bedekt met yoghurtsaus en tomatensaus. Daarom is dit voedsel dat sommige mensen manto of mantoo noemen een gezond en caloriearm gerecht. Voor het koken van Mantu hebben we voornamelijk gehakt, wontonvellen en yoghurt nodig. Er is nog een Afghaanse deeg gerecht genaamd “Ashak” als je geen fan bent van vlees. Je kunt Ashak maken zonder de vleessaus.

INGEDREINDTEN

  • 300 gr Rundergehakt
  • middelgroot Ui 2
  • Gember-knoflookpasta 1 theelepel
  • Rode chilipoeder 1 theelepel
  • Korianderpoeder 2 theelepels
  • Zout 1 ½ eetlepel
  • Kurkumapoeder 1 theelepel
  • Yoghurt ¾ kopje
  • Gedroogde munt 1 eetlepel
  • Knoflook 2 teentjes
  • Tomatenpuree 1 eetlepel
  • Komijn ¼ theelepel
  • Wontonwikkels 30
  • Gedroogde gele spliterwten ½ kopje
  • Kippenbouillon 1 blokje

Vulling

Snijd twee middelgrote uien in kleine stukjes en verwarm ze op laag vuur met vier eetlepels olie tot ze zacht zijn.

Voeg 300 gr rundergehakt toe aan de ui en roer dit goed door.

Voeg 1 tl gember-knoflookpasta, 1 tl rode chili, 1 tl koriander, 1 el zout en 1 tl kurkuma toe aan het vlees en meng ze goed.

Giet een kopje water. Dek de pan af en laat het ongeveer 30 minuten koken. Onze vulling voor Mantu is klaar!

saus

Week de gele spliterwt 30 minuten.

Breng vervolgens een pan en voeg er gespleten turf aan toe met 1 ½ kopje water.

Verhit de spliterwt en voeg 1/8 theelepel rode peper, ½ theelepel zout, tomatenpuree, een theelepel koriander, ¼ theelepel komijn en een blokje kippenbouillon toe.

Laat het ongeveer 45 minuten koken en pruttelen op laag vuur. Het mag niet erg dik of waterig zijn.

Het vouwen van de mantu

Leg een eetlepel vulling in het midden van een wikkel.

Doop je vinger in water en bevochtig de hoek van de verpakking.

Leg de tegenovergestelde hoeken op elkaar en druk ze aan. Pak vervolgens de bestaande hoeken vast en druk ze aan. Plak de randen op elkaar.

Herhaal deze stap en wikkel alle mantu’s in.

Neem een pot water mee. Verwarm ze tot het kookt. Zet het stoommandje op de pan. Het water mag de stomer niet raken. Doe de Afghaanse mantu  in de stomer. Dek het af en laat het 30 minuten stomen tot Mantu’s zacht en zacht zijn.

Yoghurt saus

Giet ¾ kopje yoghurt in een kom.

Voeg ¼ kopje water toe.

Voeg ½ theelepel zout, een eetlepel gedroogde munt en twee gemalen teentjes knoflook toe aan de yoghurt.

Meng ze goed. Onze saus voor Mantoo is klaar!

Hoe Afghaanse Mantu te serveren?

Breng een schaal mee en giet er 3-4 eetlepels yoghurtsaus over. Leg de Mantu-ravioli op de yoghurtsaus. Giet tomatensaus op de ravioli. Giet tot slot yoghurtsaus op de laag tomatensaus. Onze heerlijke Mantu is klaar! Geniet van je gerecht!

Opmerking: je kunt het garneren met gedroogde munt- of korianderblaadjes.