Doogh is een zoute drank gemaakt van schapen- of geitenyoghurt, erg populair in Iran, Libanon, Syrië, Afghanistan en de Balkan. Afhankelijk van het land/de regio wordt dit drankje ook wel Ayran of Tan genoemd.

 

In de Iraanse handel of supermarkten is doogh gewoon te vinden of met een munt- of peperaroma. Het wordt overal in het Midden-Oosten gevonden en het is een zeer verfrissende en gezonde drank. De Doogh wordt uitgesproken als “doure”.

Het woord doogh komt van het Perzische woord doushidant, wat ‘verdrag’ betekent. In het verleden werd Doogh gemaakt door yoghurt en volle melk te brouwen in een zak van schapenvacht of geitenleer, een mashk genaamd. Tegenwoordig worden deze preparaten voornamelijk industrieel verkregen. Tegenwoordig wordt deeg nog steeds gemaakt door water, gepasteuriseerde melk te mengen en de bacteriën toe te voegen die nodig zijn om kaas te maken. Voeg zout toe tijdens het fermentatieproces voor een perfect resultaat.

 

In de Balkan bevat Doogh meestal micro-organismen die probiotica worden genoemd. Deze worden beschouwd als uitstekend voor uw gezondheid. In de populaire verbeelding zijn ze nauw verbonden met de gezondheid van herders, bekend om hun lange levensduur en weerstand tegen de moeilijkheden van het menselijk leven in de bergen. In Afghanistan wordt Doogh vaak gedronken in de zomer of met lekkere kebabs!

 

Benodigdheden

250g Yoghurt

500ml water

1 snufje Zout

1 eetlepel Gedroogde munt

Enkele blaadjes Verse munt

 

BEREIDINGSWIJZE

Giet de yoghurt en het water (mineraal of bruisend) in een slakom.

Klop met een garde de yoghurt en het water gedurende ongeveer 1 minuut tot een schuimige textuur is verkregen. Voeg zout en gedroogde munt toe en giet het mengsel in individuele glazen. Zet de deegh glazen in de koelkast.

Serveer zeer gekoeld met een paar ijsblokjes en verse muntblaadjes erop.

Geniet van uw drankje !