Khoresh Gheymeh Bademjan is een traditioneel Iraans gerecht gemaakt met gele spliterwten (Chana Daal), aubergine en tomaten. Het is persoonlijk een van mijn favoriete Iraanse recepten die ik regelmatig in grote hoeveelheden kook voor mijn familie en vrienden. Voor meer verwennerij kan je er heerlijke kleine frietjes bij serveren.

 

INGREDIENTEN

600g Lamsschouder

2 tot 3 aubergines

250g Gele spliterwten (Chana Daal)

3 Tomaten

3 teentjes Knoflook

4 Uien

2 theelepels Tomatenpuree

3 limou Amani (gedroogde citroenen)

1 theelepel komijn

1 theelepel Nootmuskaat

2 theelepels kaneel

1 theelepel Gemalen kardemom

1 theelepel Kurkuma

Olijfolie

Zout peper

BEREIDINGSWIJZE

Doe een beetje olie in een grote sauteerpan en bak de in blokjes gesneden stukken vlees op hoog vuur goudbruin aan alle kanten, en leg ze opzij. Voor het recept van Gheymeh Bademjan kun je heel goed andere vleessoorten gebruiken dan lamsvlees.

Terwijl het vlees kookt, hakt u uw uien en knoflookteentjes. Plet de tomaten en prik met een vork gaatjes in je gedroogde citroenen (limou amani). Spoel ook je gele spliterwten af met koud water.

Gebruik dezelfde sauteerpan en zet het vuur laag. Voeg nu de knoflook, gehakte uien en alle kruiden toe en bruin onder voortdurend roeren. Als je uien goudbruin zijn, voeg je de geplette tomaten, het tomatenconcentraat, de eerder afgespoelde spliterwten, de gedroogde citroenen toe en voeg je de stukjes lamsvlees toe. Giet water er net naar toe. Pas op, niet te veel. Het water moet net het vlees en de groenten in uw Khoresht Gheymeh Bademjan bedekken.

Laat je Gheymeh Bamdejan ongeveer 1u20 op laag vuur sudderen. Meng ongeveer elke 10 minuten en controleer of de bereiding niet te veel is uitgedroogd. Aarzel niet om een beetje water toe te voegen als dit het geval is. Snijd je aubergines in de lengte in grote plakken. Je aubergineplakken moeten dun genoeg zijn om goed te koken (ongeveer 5 mm dik). Bestrijk ze met olijfolie en bak ze enkele minuten in de oven op 210° tot ze een mooie gouden kleur hebben. De kooktijd is afhankelijk van het vermogen van je oven en de hoogte waarop je ze in de oven zet.

Zodra je aubergines goed gegrild zijn, leg je ze opzij voor de dressing van je Gheymeh Bademjan.

Let goed op je aubergine, het zal het hoofdingrediënt zijn van je Khoresht Gheymeh Bademja.

Schik je Iraanse Gheymeh Bademjan in een grote schaal met de stoofpot in het midden. Bedek het met je plakjes gegrilde aubergine. Je kunt dit typisch Iraanse gerecht heel goed serveren met goede Perzische rijst en gegrilde aardappelen. Eet smakelijk ! :)