Ingrediënten:

  • 500 gram basmati of langkorrelige rijst
  • 800 gram kip
  • 2 eetlepels boter
  • 50 gram amandelen
  • 50 gram pistachenoten
  • 100 gram sinaasappelschil
  • 500 gram suiker
  • twee grote uien
  • 1/2 theelepel saffraan
  • kokende olie
  • zout & zwarte peper

BEREIDINGSWIJZE

Week de rijst ruim 2 uur in warm water. Was de kip. Pel en snipper de uien. Bak in olie tot ze licht goudbruin zijn. Voeg stukjes kip toe en bak tot de kleur verandert. Voeg een glas heet water, zout en peper toe en kook ongeveer 20 minuten op middelhoog vuur. Voeg indien nodig meer heet water toe tijdens het koken. Aan het einde moet ongeveer een half glas water overblijven. Verwijder kippenbotten.

Bewaar 2-3 eetlepels suiker voor later gebruik. Voeg de resterende suiker toe aan een glas heet water en breng aan de kook. Voeg kippen sap, 2-3 eetlepels olie en saffraan toe en meng goed.

Amandelen en pistachenoten in dunne plakjes snijden. Week de amandelen een uur in koud water. Snijd de sinaasappelschillen in dunne plakjes. Kook een paar minuten, giet af en herhaal. Laat een uur in koud water weken, giet af en herhaal. Kook ten slotte een paar minuten met drie eetlepels suiker en giet af.

Bereid rijst volgens het recept voor polow. Als de rijst is afgespoeld, giet je een beetje olie, boter en heet water in een pan en voeg je 1/2 rijst toe. Verdeel de stukjes kip over de rijst en bedek met 1/2 van de resterende rijst. Verdeel de helft van de amandelen en de sinaasappelschil over de rijst en bedek met de resterende rijst. Giet de eerder bereide suiker en het kippensap mengsel over rijst. Dek af en kook op laag vuur gedurende ongeveer 30 minuten. Voeg de rest van de amandelen, sinaasappelschil en pistachenoten toe en meng goed.