Een hartig Turks gebakje gemaakt met brood. Gevuld met gekruid lamsvlees, feta, rozijnen en pijnboompitten en serveer met tomaten-granaatappeldip

Ingrediënten

  • Voor het gozleme-deeg
  • 7g zakje snelwerkende gedroogde gist
  • 1 tl gouden basterdsuiker
  • 250 g bloem
  • 2 el olijfolie
  • Voor de vulling
  • 1 el olijfolie, plus extra om af te werken
  • 500g pakje lamsgehakt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 tl mild chilipoeder
  • 50g rozijnen
  • rasp 1 citroen
  • 3 lente-uitjes, fijngesneden
  • 50 g geroosterde pijnboompitten
  • 100 gram fetakaas
  • Voor de saus
  • 8 eetlepels tomatenketchup
  • 2 eetlepels granaatappelmelasse
  • 1 el zeer fijn gesneden rode ui

Bereidingswijze

  • Meng voor het deeg de gist, suiker en 175ml lauw water in een kleine kom. Roer om de gist op te lossen en zet 10 minuten opzij, of tot de vloeistof begint te schuimen.
  • Meng de bloem met ½ tl zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden, giet het gistmengsel en de olijfolie erin en kneed tot een deeg. Kneed 10 minuten, doe het deeg dan in een licht met olie ingevette kom en dek af met geoliede vershoudfolie. Laat het ergens vrij warm staan tot het verdubbeld is in omvang.
  • Maak ondertussen de vulling. Verhit de olie in een koekenpan, voeg het gehakt toe en bak al roerend de klonten tot het mooi bruin is. Roer de knoflook, kruiden en rozijnen erdoor en bak nog een paar minuten, zet dan het vuur uit en roer de citroenschil, lente-uitjes, pijnboompitten en kruiden erdoor. Zet opzij om een beetje af te koelen.

 

  • Verdeel het deeg in 4 stukken. Rol stuk voor stuk uit op een licht met bloem bestoven werkblad tot 25 x 30 cm, zonder dat het deeg splijt. Leg met een lange kant van het deeg voor je neer, ¼ van het gehakt op de onderste helft – laat rondom een rand van 2 cm vrij. Verkruimel ¼ van de feta erover. Vouw de andere helft van het deeg over de vulling, vouw naar binnen en knijp de randen samen om het lamsvlees te verzegelen. Herhaal met de overige ingrediënten.
  • Verhit een grote koekenpan op hoog vuur en bestrijk de gozleme rondom met olie.
  • Bak in porties gedurende 3-5 minuten aan elke kant, of tot ze goudbruin en warm zijn. Meng snel de tomatenketchup, granaatappel en ui en serveer met de hete, knapperige gozleme.