Er zijn maar weinig gerechten die kunnen wedijveren met de lange tradities van rode linzensoep. Er is een reden waarom het zo populair blijft als altijd, millennia nadat het voor het eerst werd gemaakt: het is absoluut heerlijk en eenvoudig op te starten. Probeer dit heerlijke en eenvoudige recept voor Turkse linzensoep.

Veel voedsel uit het Midden-Oosten heeft lange tradities – eeuwen, zo niet meer. Linzensoep kan echter een klasse apart zijn.

INGREDIËNTEN

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 middelgrote ui, gehakt
  • 1 middelgrote wortel, geraspt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 35 g (2 eetlepels) tomatenpuree van goede kwaliteit
  • 15 g (1 eetlepel) Turkse rode peperpasta (acı biber salçası) (of meer tomatenpuree)
  • 1 tl suiker
  • 180 g rode linzen
  • 1,2 liter (5 kopjes) kokend water of lichte bouillon
  • zout en peper
  • 1 citroen, in partjes gesneden, om te serveren
  • klein handje vers gehakte platte peterselie, om erbij te serveren (optioneel)
  • CHILI BOTER/OLIE
  • 3 eetlepels boter of extra vergine olie (ik gebruik een milde olie)
  • 1 tl Aleppo peper (pul biber)

Bereidingswijze

  • Verhit een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de olie, ui en wortel toe. Bak, onder regelmatig roeren, tot ze zacht maar niet gekleurd zijn, 8-10 minuten.
  • Voeg de knoflook, tomatenpuree, rode peperpasta en suiker toe. Bak, onder voortdurend roeren, tot aroma’s je keuken vullen en de tomaten- en paprikapasta’s gaar zijn en goed gemengd met de andere ingrediënten, 1-2 minuten. Voeg de linzen toe en roer het geheel goed door.
  • Voeg het water toe en breng op smaak met zout en peper. De hoeveelheid water is voor een vrij dunne Turkse soep. Verminder de hoeveelheid tot 1 liter voor een dikkere versie. Breng aan de kook, doe een deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat sudderen tot de linzen gaar zijn en uit elkaar beginnen te vallen, ongeveer 15 minuten.
  • Mix met een staafmixer (of gewone blender, zorg ervoor dat je hem niet te vol doet). Laat een paar minuten van het vuur af.
  • Smelt ondertussen de boter (of extra vierge olijfolie) in een kleine pan of pot tot het gesmolten en borrelend is (of heet, in het geval van de olie). Neem van het vuur en roer de Aleppo peper erdoor.
  • Serveer de soep warm met een lepel chiliboter en eventueel wat versgehakte bladpeterselie. En vergeet een scheutje citroensap niet.