Barbari-brood, ook wel Iraans brood of nan-e-barbari (نان بربری) genoemd, is een traditioneel plat brood uit de Perzische keuken dat erg populair is in Iran. Het is een van de vele soorten Iraans brood, zoals Lavash-brood. Barbari-brood is ook erg populair in de Verenigde Staten en Canada, waar het bekend staat als “flatbread”.

Benodigdheden

1 kg meel

20g Bakkersgist

2 zakjes bakpoeder

2 theelepels Zout

1 el witte sesam

1 el zwarte sesam

700ml Lauwwarm water

HET BROOD BRUINEN (ROMAL)

2 eetlepels Zuiveringszout

2 eetlepels Meel

200 ml water

BEREIDINGSWIJZE

Los de bakkersgist en een theelepel suiker op in 100 ml lauw water (ongeveer 38 graden) en laat ongeveer 3 minuten staan. Meng de bloem, bakpoeder en zout in een grote kom of in je keukenmixer. Maak een gat in je mengsel en giet de bakkersgist opgelost in water. Voeg vervolgens geleidelijk de 700 ml water toe. Kneed je deeg gedurende een goede 15 minuten tot je een mooie bal van homogeen deeg verkrijgt die behoorlijk plakkerig en elastisch is.

Verdeel je barbari brooddeegbal in 4 kleine stukjes. Leg ze op een goed met bloem bestoven bakplaat, dek af met een schone doek en laat de deegstukken ongeveer 1u30 rijzen. Je Iraanse brooddeeg zou ongeveer in omvang moeten verdubbelen!

 

Terwijl het deeg rijst, breng je 200 ml water aan de kook in een steelpan en voeg je de Romal-ingrediënten toe: bloem en zuiveringszout. Zodra de Romal aan de kook is gebracht, zet je het vuur uit en laat je hem afkoelen. Als je deegstukken goed gerezen zijn, doop je je handen in de Romal zodat het deeg niet blijft plakken als je het vastpakt. Maak je deegstukken plat op een goed met bloem bestoven werkvlak, zodat ze een ovale vorm krijgen. Ze moeten 1-2 cm dik zijn. Maak met een mes (of het topje van je vingers) krassen op het oppervlak van de barbari broden.

Bestrijk ze royaal met Romal en bestrooi ze met je zwarte of witte sesamzaadjes of een combinatie van beide! Zodra je deegstukken goed gemodelleerd en bestreken zijn met Romal en sesam, laat je ze opnieuw 45 minuten rijzen. Verwarm je oven 15 minuten voor op 180˚C. Je kunt ze nog eens met Romal bestrijken voor een goudbruin brood. Bak je Iraanse broden ongeveer 30 minuten of tot ze goudbruin zijn.

 

Daar heb je het, je hebt heerlijke barbari broden klaar gemaakt om geproefd te worden! Je kunt ze serveren als bijgerecht bij gerechten of kaas zoals Panir.