Ingrediënten

  • Voor het deeg
  • 500 g sterk meel voor wit brood
  • 7 g gedroogde snelwerkende gist
  • maïsmeel of griesmeel, om te bestuiven
  • Voor de topping
  • 2 rijpe tomaten
  • 2 groene pepers
  • 4 lente-uitjes, fijngehakt
  • bosje platte peterselie, ¾ fijngehakt, ¼ grof gehakt
  • 250 gram rundergehakt
  • 2 tl Aleppo chilipepervlokken
  • snufje gemalen komijn
  • 1 tl piment
  • 2 el olijfolie
  • ½ citroen
  • ½-1 middelgrote rode ui, fijngesneden

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en strooi de gist erin. Giet 125 ml water over de gist en roer dan de bloem door de vloeistof om een laag te creëren. Dek af en laat 15 minuten rijzen op een warme plaats tot er scheuren verschijnen op het oppervlak van die laag.

 

  • Gebruik je handen om 250 ml water samen met 1 tl zout te mengen en kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het elastisch is en niet meer plakkerig. Voeg eventueel nog wat bloem toe als dat nodig is. Dek af en laat opnieuw 30 minuten rijzen op een warme plek tot het volume verdubbeld is.

 

  • Verwarm de oven zo hoog mogelijk (ongeveer 240C/220C hetelucht/gas 9) en bestrooi een of twee bakplaten dun met maïsmeel.

 

  • Giet kokend water uit de waterkoker over de tomaten, laat ze even staan, giet ze af en laat ze van de schil glijden. Halveer de tomaten, verwijder de steeltjes, schep de zaadjes eruit en gooi ze weg, hak het vruchtvlees fijn.

 

  • Halveer de chilipepers in de lengte, verwijder de steeltjes, de zaadjes en het witte binnenvlies en spoel ze af. Snijd in de lengte in fijne reepjes en dan in de breedte in fijne blokjes.

 

  • Doe de tomaten, pepers, lente-uitjes, fijngehakte peterselie, rundergehakt, kruiden, 1 tl zout en ½ tl versgemalen zwarte peper in een kom en meng goed.

 

  • Neem het deeg en kneed het kort, verdeel het dan in vier stukken en vorm elk tot een bal. Rol elke bal in een dunne cirkel, leg ze op de voorbereide bakplaten. Besmeer met een dun laagje van het vleesmengsel.

 

  • Bak elk platbrood 10-15 minuten tot de randen donkerder beginnen te worden. Besprenkel de lahmacun, nadat hij uit de oven is gehaald, met de grof gehakte peterselie en de gesneden ui en pers er een paar druppels citroensap over uit. Serveer meteen.