Ingrediënten

 

  • 165 gr grof griesmeel
  • 200 gr suiker
  • 45ml/3 eetl. meel
  • 5ml/1 theelepel. bakpoeder
  • 225gr/8oz/1 kopje pure (volle melk) yoghurt
  • 3 middelgrote eieren
  • 60 ml / 4 eetl. lichte olijfolie
  • 10 ml / 2 theelepels. vanille-extract
  • Zest van 1 citroen en sap van ½ citroen
  • Voor de siroop:
  • 300 gr suiker
  • 375 ml/12 fl. ons. / 1 ½ kopje water
  • Sap van ½ citroen
  • Gemalen pistachenoten en gedroogde kokosnoot om te serveren

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180C/350F/gasstand 4
  • Maak eerst de siroop, want die moet afkoelen. Combineer de suiker en het water in een middelgrote pan (op middelhoog vuur). Roer en breng het mengsel aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur laag en laat je de siroop onafgedekt ongeveer 10 minuten pruttelen. Voeg het citroensap toe, meng goed en laat nog 3 minuten sudderen. Zet het vuur uit en laat de siroop afkoelen terwijl je de griesmeelcake maakt.

 

  • Vet een vierkante of rechthoekige ovenschaal in met 2 el. olijfolie. Klop eerst de eieren en de suiker in een grote mengkom een paar minuten stevig door, totdat de suiker is opgelost. Voeg vervolgens de resterende 2 el toe. olijfolie, yoghurt, griesmeel, bloem, het bakpoeder en klop goed. Roer het vanille-extract, citroensap en citroenrasp erdoor en meng goed tot je een glad beslag hebt. Giet het beslag in de ingevette ovenschaal en bak in de voorverwarmde oven in ongeveer 25 – 30 minuten tot de cake goudbruin is.
  • Controleren; steek een tandenstoker in het midden van de cake, als deze er schoon uitkomt, betekent dit dat de cake gaar is. Zo niet, bak dan nog 3-5 minuten.

·         Sprenkel met een grote lepel de afgekoelde siroop over de griesmeelcake. Laat de cake de siroop opnemen en afkoelen. Eenmaal afgekoeld, snijdt u de revani in vierkante of ruitvormige vormen; je kunt revani serveren met gemalen pistache en gedroogde kokosnoot erover zoals we dat in Turkije doen.