Aşure (of Noah’s Pudding) is een beroemd Turks dessert, bereid op de Dag van Aşure. De naam is afgeleid van het woord “Ashura”, wat “tiende” betekent in het Arabisch. De Dag van Aşure volgt de islamitische heilige kalender en valt op de tiende van Muharrem, tijdens de eerste maand van de kalender. Aşure maakt deel uit van de culinaire traditie van Turkije, evenals veel van de omliggende landen.

Ingrediënten

  • 1 kopje gerst,
  • 1/4 kopje witte kidneybonen,
  • 1/4 kopje kikkererwten,
  • 1 eetlepel rijst,
  • 1 eetlepel bulgur,
  • 2 kopjes suiker,
  • 8 kopjes water,
  • 1/2 kopje hazelnoten, gehakt,
  • 1/2 kopje walnoten,gehakt,
  • 1/2 kopje amandel,gehakt,
  • 1 kopje droge abrikozen, in blokjes gesneden,
  • 1 kopje pinda, gehakt,
  • 1 kopje rozijnen, gewassen en uitgelekt,
  • 1/2 appel, in blokjes,
  • 1/2 sinaasappel, in blokjes,
  • 1 eetlepel sesam,
  • 1 eetlepel honing,
  • Granaatappelpitten voor topping.

Bereidingswijze

  • Was en laat gerst, bonen en kikkererwten uitlekken en laat een nacht weken,
  • Kook ze met 4 kopjes water in een snelkookpan tot de korrels oplossen en het zetmeel eruit komt,
  • Zet het fornuis aan en breng het mengsel over in een grote koekenpan,
  • Voeg 4 kopjes heet water rijst, bulgur, hazelnoten, amandel, abrikozen, pinda, rozijn, appel, sinaasappel, sesam en honing toe,
  • Kook tot de rijst en bulgur zijn opgelost en de vloeistof is gestold,
  • Voeg suiker en walnoten toe en kook nog 5 minuten,
  • Serveer koud met granaatappelpitjes erop.