Tulumba tatlısı (te-LOOM-bah TAHT-luh-suh) is een krokant, stroperig en ultrazoet Turks dessert dat bestaat uit mini langwerpige bolletjes gebakken deeg die gedrenkt zijn in siroop. Het deeg bevat zetmeel en griesmeel, waardoor het licht en krokant blijft. Het is een populair straatvoedsel en wordt bereid door verkopers die het ter plekke vers bakken en warm opdienen. Je zult het ook in veel restaurants vinden, en het is een geliefd recept om aan te bieden tijdens grote bijeenkomsten, van bruiloften tot feestdagen, omdat het zowel heerlijk als budgetvriendelijk is.

Ingrediënten

  • Voor de siroop:
  • 3 1/2 kopjes water
  • 3 kopjes suiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • Voor het deeg:
  • 2 kopjes water
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 1/2 kopjes bloem voor alle doeleinden, gezeefd
  • 3 grote eieren, kamertemperatuur
  • 3 eetlepels griesmeel
  • 2 eetlepels maizena
  • 2 tot 3 kopjes plantaardige olie, om te frituren
  • 1/2 kopje gemalen pistachenoten, optioneel

 

Maak de siroop

  • Roer in een pan het water en de suiker door elkaar. Breng het mengsel aan de kook en roer tot de suiker is opgelost.
  • Zet het vuur lager en laat de siroop ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen. Voeg het citroensap toe en laat nog 1 minuut sudderen. Zet het vuur uit en laat de siroop afkoelen.
  • Citroensap toevoegen aan de siroop in de pan

Maak het deeg

  • Voeg in een grote pan het water, de boter en de suiker toe. Zet het vuur aan en blijf roeren tot de boter gesmolten is.
  • Roer de bloem erdoor met een houten lepel tot er een los deeg ontstaat. Wanneer het deeg rond de lepel begint te verzamelen, haal je de pan van het vuur.

 

Beslag in de pan

Breek voorzichtig 1 ei per keer in het deeg en roer elk ei er krachtig door met een houten lepel. Werk snel, want de hitte van het deeg kan de eieren snel in roerei veranderen.

  • Voeg het griesmeel en maizena toe en meng goed.
  • Doe het beslag in een spuitzak met stervormige punt.
  • Bak het deeg
  • Giet ongeveer 3 inch plantaardige olie in een frituurpan en verwarm tot 350 F, controleer het met een thermometer.
  • Olie in een pan
  • Zodra de olie heet is, knijp je kleine lijnen deeg rechtstreeks in de hete olie. Knijp het deeg uit en knip met een keukenschaar in buizen van 5 cm lang. Gebruik een zeef of lepel om de stukjes om en om te draaien zodat ze gelijkmatig bruin worden.
  • Als de tulumba gelijkmatig bruin zijn, haal ze dan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Voeg ze toe aan de koele siroop en laat ze een paar minuten intrekken, laat ze uitlekken met een schuimspaan en leg ze op een serveerschaal. Herhaal het bakproces totdat je al het deeg hebt gebruikt.
  • Giet bij het serveren wat extra siroop erover. Garneer de tulumba met de optionele gemalen noten. Bewaar restjes maximaal drie dagen in de koelkast.