Afghaans Dough
Doogh is een zoute drank gemaakt van schapen- of geitenyoghurt, erg populair in Iran, Libanon, Syrië, Afghanistan en de Balkan. Afhankelijk van het land/de regio wordt dit drankje ook wel Ayran of Tan genoemd. In de Iraanse handel of supermarkten is doogh gewoon te vinden of met een munt- of peperaroma. Het wordt overal in het Midden-Oosten gevonden en het is een zeer verfrissende en gezonde drank. De Doogh wordt uitgesproken als "doure". Het woord doogh komt van het [...]
AFGHAANS FERNI
INGREDIENTEN 1l melk 100g suiker 3 eetlepels maizena 1 theelepel kardemom 1 eetlepel rozenwater 100g ongezouten pistaches, grofgehakt of gemalen BEREIDINGSWIJZE Verhit een ruime pan met 1 liter melk op een middelhoog vuurtje. Wanneer de melk opwarmt voeg je de suiker toe. Roer de melk goed met de suiker met behulp van een garde en zet het vuur wat lager. Blijf roeren omdat het snel kan aanbranden Ondertussen neem je een kom erbij en giet je hierin de [...]
CREME ROL
Ongeveer voor 16/20 cream rolls: Benodigdheden 2 pakjes bladerdeeg Twee zakjes klopfix 4 zakjes vanille suiker / twee theelepels vanille extract 2 eetlepels normaal suiker, Poeder suiker 500 ml verse slagroom 200 gram gemalen pistache Kardemom voor de garnering BEREIDINGSWIJZE *Zet je oven van te voren aan op 180 graden, zet een bakplaat klaar met bakpapier. Snij elke bladerdeeg pak in reepjes van 1 cm. Rol twee reepjes per cream roll. Dus plak de 2 reepjes aan elkaar tot een [...]
AFGHAANSE ROOT
BENODIGHEDEN 750 gr bloem 2 eetlepel bakpoeder 1 zakje gist 350 gram suiker Thee lepel kardemom 1,7 dl zonnebloem olie 1.7 dl warm water 1 losgeklopt ei 1 eetlepel yoghurt Nigella zaadjes Sesamzaad BEREIDINGSWIJZE Meng de bloem met het bakpoeder de gist en kardemom. Verwarm de olie in een pannetje, doe de bloem erbij en roer een paar minuten. Roer de suiker door het warme water en roer het suikerwater geleidelijk door de bloem. Doe dan het losgeklopte ei en [...]
KULCHE BIRINJEE
Ingrediënten 3/4 kop boter (1 1/2 stokjes), verzacht tot kamertemperatuur 3/4 kop suiker 2 eiwitten 2 kopjes witte rijstmeel 1/2 theel. gemalen kardemom 1/4 kop grof gehakte pistachenoten 1/4 kop gepelde hele pistachenoten Verwarm de oven voor op 350 graden. Bereidingswijze Klop boter en suiker met een elektrische mixer licht en romig. Voeg de eiwitten toe en mix tot een glad beslag. Voeg geleidelijk de rijstmeel, kardemom en pistachenoten toe. Goed mengen. Schep een eetlepel deeg op en leg op [...]
MANTU
Mantu is een van de meest populaire Afghaanse gerechten en wordt veel gebruikt bij bijeenkomsten en ceremonies. Je kunt het ook in veel Afghaanse restaurants vinden. Mantu is een Afghaanse ravioli gevuld met rundvlees en bedekt met yoghurtsaus en tomatensaus. Daarom is dit voedsel dat sommige mensen manto of mantoo noemen een gezond en caloriearm gerecht. Voor het koken van Mantu hebben we voornamelijk gehakt, wontonvellen en yoghurt nodig. Er is nog een Afghaanse deeg gerecht genaamd "Ashak" als je [...]
ZAARDA PALAUW MET KIP DRUMSTICKS IN EEN PITTIGE TOMATEN SAUS
INGREDIENTEN 300 gram witte Afghaanse rijst 200 gram Gedroogde sinaasappel schil Safraan 200 gram suiker Rozenwater 30 ml Kardemom Geschaafde amandelen voor garnering (optioneel) Voor de kip 5 drumsticks 2 middelgrote uien Gedroogde knoflook Paprika poeder Zonnebloem olie Gemalen koriander poeder Zwarte peper Zout Kurkumma ( alle bovenstaande kruiden 1 koffie lepel Tomaten puree , eet lepel Channa dal 200 gram 200 ml water Bereidingswijze Bereid de rijst voor zoals de recept voor Afghaanse Chalauw omschrijving. Kook in een aparte [...]
AFGHAANSE RIJST CHALAUW
Benodigdheden 450 gram basmati rijst (3 koppen) 1.5 liter water Zout 0.5 dl zonnebloem olie 1 theelepel gemalen komijn of heel komijnzaad BEREIDINGSWIJZE Spoel de rijdt een paar keer tot het water helder blijft. Week de rijst in vers water minstens een half uur , bij voorkeur langer. Breng 1.5 liter water aan de kook en voeg de zout toe. Laat de rijst uitlekker en doe het in de kokende water. Kok de rijst 2 a 3 minuten. Laat de [...]
AFGHAANSE KOFTA
Benodigdheden: 450 gr runder of lamsgehakt 1 uit, heel fijn gehakt of gemalen 2 tenen knoflook 1 ei 2 theelepels gemalen koriander zaad 1 theelepel zwarte peper 1 theelepel kurkuma 1 eetlepel verse koriander Voor de saus: 0,75 dl zonnebloem olie 2 middelgrote uien, fijn gehakt 1 eetlepel tomaten puree Water Zout Rode of zwarte peper BEREIDINGSWIJZE Meng alle ingrediënten voor de gehakt balletjes en kneed het mengel met de hand tot het glad en kleverig is. Rol de balletjes, [...]
KECHERI QOROOT
INGREDIENTEN 225 gr kortkorrelig rijst 50 gram mungbonen 0,75 dl olie 4,25 dl yoghurt 2 eetlepels Iraanse kashk 2 tenen knoflook Rode peper en zout 2 theelepels gedroogde munt. Was de rijst en de mungbonen. Kook de bonen in ruim water gaar, doe dan de rijst erbij en zoveel water dat alles 5 cm onder staat. Voeg de olie en een theelepel zout toe, roer, breng aan de kook. Laat alles op matig tot laag vuur koken totdat de rijst [...]
SHAMI KEBAB
Shami-kebab is een populaire Afghaanse variant van kebab. Ze worden vaak gegarneerd met citroensap en / of gesneden rauwe uien, en kunnen worden gegeten met chutney gemaakt van munt of koriander. BENODIGDHEDEN 500 gram kalfsvlees rood 2 medium gekookte aardappelen 2 eieren (goed geklopt) 4 eetlepels paneermeel (nodig voor coating) 2 teentjes knoflook 1 middelgrote ui (gehakt) 1 theelepel zwarte peper 1 theelepel zout (naar smaak) 1 theelepel korianderpoeder 3½ kopje water Olie om in te bakken BEREIDINGSWIJZE Bak het [...]
DHAAL SOEP (LINZEN SOEP)
Ingrediënten 2 kopjes (450 gram) gele linzenerwten 1 theelepel vers geplukte knoflook 3 eetlepels plantaardige olie of 3 eetlepels ghee 1/2 kop (120 ml) tomatenpuree 1 theelepel korianderpoeder 2 liter water 1 theelepel zout ¼ theelepel cayennepeper ½ -1 citroen BEREIDINGSWIJZE Zoek eerst de droge erwten en verwijder alle voorwerpen of kleine steentjes die je vindt. Spoel ze 4 keer af met warm water. Doe de erwten in een pan met water en laat ze koken. Laat sudderen tot de [...]
SHOUR NAKHOD (KIKKER ERWTEN MET MUNT SAUS)
Ingrediënten 2 kopjes kikkererwten 1,7 liter water ½ afgestreken theelepel zout 500 gram Gekookte Aardappelen 2 el water om te verdunnen (voor dressing) ½ tl zout (voor dressing) 1 grote tak munt, fijngehakt (voor dressing) 2 snufjes rode peper (voor dressing) 4 el witte wijnazijn (voor dressing) BEREIDINGSWIJZE Week de kikkererwten enkele uren of een nacht in het water. Doe de kikkererwten met hun weekvocht in een kom en voeg zout toe. Breng aan de kook en schep eventueel schuim [...]
Borani Kachalu
Borani Kachalu is een gerecht van aardappelen gebakken in een met knoflook en gember doordrenkte tomatensaus. Een romige yoghurt met aromatische gedroogde munt wordt erover gegoten en gedweild met naan. INGREDIENTEN 1-2 el olijfolie 1/2 tl vers gehakte knoflook 1/2 tl vers gehakte gember 1/2 kop (8 eetlepels) tomatensaus/passata of geplette tomaten uit blik 1 pond fingerling-aardappelen, in schijven van 1/8 inch dik gesneden 1/8 tl kurkumapoeder 1/8 tl cayennepeper (voeg toe tot 1/4 tl als je wilt) 3/4 kop [...]
Borani Badenjan
Aubergine schotel met yoghurt INGRIEDENTEN 4 middelgrote aubergines zout olie 2 middelgrote uien, fijngesneden 1 groene paprika, zaad verwijderd en in repen gesneden 2 grote rijpe tomaten, ontveld 1/4 tl chilipoeder 1/4 kop water 2 koppen chakah (uitgelekte yoghurt) 2 tenen knoflook OPTIONEEL: 1 tl gemalen koriander gedroogde munt BEREIDING: Snijd de aubergines in plakken van 1 cm. Spreid ze uit en bestrooi ze royaal met zout. Dep na een half uur de aubergineplakken met keukenpapier droog. Bak de aubergines [...]